Het verhaal van De Groene Keuken
In het kort
De Groene Keuken is een initiatief van Ylse van Lanen uit Uden, traditioneel opgeleid tot diëtist maar actief op allerlei terreinen. De term "Bourgondisch diëtist" omschrijft haar nog het beste; genieten van lekker eten, maar wel gezond, vooral plantaardig en duurzaam. Omdat zij met die voorkeuren in Uden nauwelijks maaltijden kon afhalen, laat staan echt verrast kon worden in restaurants, besloot zij het heft dan maar in eigen hand te nemen. Zij verbouwde een afgeleefde bedrijfsruimte tot een prachtige, multifunctionele keuken waar van alles mogelijk is op het gebied van gezond en duurzaam eten en (leren) koken.
Corona gooide roet in het eten; de keuken was nét klaar voor gebruik, toen het virus toesloeg. Dit noopte Ylse ertoe haar andere werkzaamheden weer te intensiveren, waardoor ontwikkelingen in de keuken wat langer op zich hebben laten wachten. Vanaf het voorjaar van 2022 is De Groene Keuken echt van start gegaan en kunnen eindelijk al die leuke, gezellige en leerzame activiteiten plaatsvinden: workshops en cursussen, catering verzorgen, koken met kinderen, mensen ontvangen die aanschuiven aan de grote tafel voor een maaltijd, net als groepen voor een private diner, workshop, bedrijfsuitje enzovoort, enzovoort.
De Groene Kamer
De Groene Keuken beschikt ook over een Groene Kamer; een ruimte voor groepen tot zo'n 16 personen voor een lunch, diner of bedrijfstraining, al dan niet gecombineerd met een kookactiviteit. Op maat is heel veel mogelijk, neem gerust contact op!
In het lang: mijn verhaal
Mijn naam is Ylse van Lanen. Ik ben geboren en getogen in Uden.
Na de middelbare school koos ik, na wat omzwervingen, voor de hbo-opleiding Voeding & Diëtetiek in Nijmegen. Daar kwamen namelijk enkele grote interesses van mij bij elkaar: medische zaken en (de psychologie rond) eten. De opleiding kende in die tijd nog heel veel praktijk en ik heb vele, vele uren - met veel plezier! - doorgebracht in het 'laboratorium voedselbereiding', oftewel de keuken.
Toen ik in 1994 afstudeerde, waren er geen banen te vinden als diëtist en startte ik noodgedwongen sneller dan ik had gewild (want nog weinig ervaring opgedaan), met een eigen praktijk. Dat viel nog niet zo mee, dieetbegeleiding werd destijds bijna nooit vergoed door de zorgverzekering. Daarom, en ook omdat ik van meer markten thuis ben, ben ik altijd ander werk blijven doen naast mijn praktijk. Toen in 2005 alles in zorgverzekeringsland veranderde en ik ook mijn tweede zoon kreeg, vond ik dat ik de praktijk er niet meer 'bij kon doen' en zette ik deze on hold. Ik werkte vervolgens jarenlang in mijn eigen tekstbureau voornamelijk als freelance notulist en bleef bij mijn oorspronkelijke vakgebied betrokken, door mee te werken aan grote voedingsonderzoeken van het RIVM. Deze werkzaamheden kon ik goed combineren met mijn drukke gezin en het zeer onregelmatige werk van mijn man. Mijn passie voor gezond en lekker eten groeide en bloeide intussen wel verder uit en ik volgde regelmatig kookcursussen, in binnen- en buitenland. Steeds met in mijn achterhoofd: ooit ga ik zelf ook kooklessen geven.
In 2018 kregen mijn plannen vastere vorm. Ik maak mij zorgen om het milieu, vind dierenwelzijn heel belangrijk en eet zo veel mogelijk biologisch en zelden vlees. Uit eten gaan is een grote liefhebberij en ik haal ook graag eten af. Dat is in Uden, met mijn voorkeuren, heel lastig en ik dacht: er zullen toch wel meer mensen zijn die dat vinden? Dan ga ik het wel zelf doen!
Ik stuitte op een voor mij ideale plek daarvoor, in de Elisabethstraat. Een afgeleefde oude bedrijfsruimte stond te huur en ik ging kijken, ook al kwam het eigenlijk een jaar of twee, drie te vroeg. Met pijn in het hart stelde ik vast dat ik hier een heel mooie kookstudio annex afhaalservice van zou kunnen maken, maar dat er heel veel tijd en geld in het opknappen ervan zou gaan zitten en dat het gewoon te vroeg kwam. De ruimte bleef echter maar te huur staan en ik bleef er maar langs lopen en fietsen. Uiteindelijk hakte ik de knoop dan toch door, want het was mij inmiddels ook wel duidelijk dat er maar heel weinig andere geschikte en betaalbare ruimtes in de buurt te vinden waren. Vanaf december 2018 werd ik de huurder van Elisabethstraat 23A, tussen de kapper en café De Nachtegaal.
Eerst verhuisde ik mijn tekstbedrijf van mijn thuiskantoor naar de Elisabethstraat en werkte voortaan van daaruit. Vervolgens kwam stapje voor stapje de rest van de ruimte aan bod. Een heel werk, want al is de voorgevel klein, verder naar achteren is het groot! Geheel in de lijn van zo veel mogelijk circulair bezig zijn en no waste richtte ik de ruimtes vrijwel volledig in met vintage meubels en spullen, waar ik stad en land voor afschuimde. Het resultaat is helemaal naar mijn zin.
In maart 2020 kon ik dan eindelijk cursussen gaan aanbieden maar... toen sloeg corona toe. Ik kon mij gelukkig weer vol storten op mijn andere werkzaamheden, maar dat betekende wel dat er in de keuken weer weinig actie was. Die situatie heeft uiteindelijk, zoals we allemaal weten, ruim twee jaar geduurd...
Eigenlijk is De Groene Keuken daarom in 2022 pas echt van start gegaan!
Er zijn workshops gehouden, maaltijden afgehaald en bezorgd, kinderkooklessen geweest, er zijn groepen komen eten, we hebben maaltijden verzorgd voor campinggasten in de regio en vooral: heel veel leuke mensen ontmoet, met wie we duurzaam, lekker én lokaal eten in 2023 nog veel prominenter op de agenda gaan zetten!
Kortom, werk aan de winkel en: THE FUTURE IS GREEN !!!