« Nieuwsbrief juli 2024

Gepubliceerd op 05-09-2024

Nieuwsbrief De Groene Keuken – 17 juli 2024

Beste mensen,

Het is alweer even geleden dat jullie een bericht van De Groene Keuken ontvingen. Dat komt niet omdat er niets te doen was, integendeel; het was een heel drukke periode, met vooral veel cateringopdrachten en workshops. Dat is uiteraard fijn, maar elk voordeel heeft zijn nadeel: het afhalen van maaltijden legt het af en er is weinig tijd om nieuwe gerechten te ontwikkelen en uit te testen. In de nu aangebroken vakantieperiode is daar iets meer ruimte voor. Het goede nieuws is dat jullie daarvan kunnen meegenieten tijdens aanschuifavonden! Zie hieronder voor data. Verder nog wat nieuwtjes en wetenswaardigheden in deze uitgebreide nieuwsbrief.

Workshops

Er is weer een reeks workshops ingepland via Social Deal. Deze zijn inmiddels zo goed als allemaal volgeboekt, dus het heeft weinig zin om de data hier te vermelden. (deze staan natuurlijk wel op de website, je kunt altijd informeren of je nog kunt aansluiten)

Nieuw is de workshop La Cucina Verde: Italiaanse gerechten! In oktober gaat Ylse weer op inspiratiereis naar Italië en zal daarna de bevindingen delen in workshops en aanschuifavonden.

Data ‘eigen workshops van De Groene Keuken’ op individuele inschrijving:

5 oktober       Arabische mezze        16.00 – 20.00/21.00 uur        € 57

24 november La Cucina Verde         16.00 – 20.00/21.00 uur        € 57


Aanschuifavonden

Om een beetje structuur te bieden voor de vaste gasten: vanaf augustus is er in principe elke laatste week van de maand een aanschuifavond, steeds op een dag aan het einde van die week. De data zijn gepland! De kosten kunnen iets verschillen maar liggen altijd rond € 25 per persoon voor minimaal drie gangen, exclusief schappelijk geprijsde drankjes. Aanmelden kan via het formulier op de site, een appje naar 06-50 532 131 of e-mail naar info@degroenekeuken-uden.nl.
Aanvang steeds om 18.30 uur (inloop vanaf 18.15 uur), ingang via de steeg die om de hoek ligt (tussen achterzijde slagerij en hondentrimsalon, zie daar ook het bord ‘De Groene Kamer’). De aanschuifavonden gaan door bij minimaal vier aanmeldingen.
Nieuw dit jaar is het kerst-aanschuifdiner! Dit gaan we eens uitproberen. De kosten daarvan zijn € 49 per persoon inclusief drankjes. Lekker culinair vega genieten voor een vriendelijke prijs, gezellig aan de grote tafel. Het kerstdiner gaat door bij minimaal zes aanmeldingen. Let op: Bij aanschuifavonden is het in principe niet de bedoeling om met een grotere groep bekenden te boeken. Informeer wel gerust, het kan natuurlijk zijn dat er nog niemand voor een bepaalde datum heeft gereserveerd. Maar met een groter gezelschap, pakweg vanaf vijf/zes personen, is het mogelijk om een eigen datum te plannen. Neem daarvoor contact op met De Groene Keuken.

Datum                                 Thema

Vrijdag 30 augustus             Oeh la la India!

Zaterdag 28 september       Vega varia

Donderdag 31 oktober         Vedische Keuken

Zaterdag 30 november         La Cucina Verde: Italia!

Donderdag 26 december     Kerstdiner! Vé-ga je mee? Culinair vega


Maaltijden afhalen

De Groene Keuken wil echt graag meer gelegenheid bieden voor het afhalen van maaltijden. Er is daartoe onder andere al een account aangemaakt bij Thuisbezorgd, maar nu dan de invulling ervan, met recht een uitdaging. Het beste zou zijn om een of meer vaste dagen in de week daarvoor te reserveren, maar er dan workshop-aanvragen of grotere cateringopdrachten voor moeten afwijzen doet te veel pijn in de portemonee. Vooralsnog blijft het zoeken naar de juiste vorm. Zoals ik in een eerdere nieuwsbrief al eens aangaf, suggesties zijn welkom. Je weet immers maar nooit wat voor creatieve ideeën er bij jullie, de lezers, leven; iemand die interessante input levert kan rekenen op een gratis aanschuif-diner voor twee personen.

Klanten kunnen overigens altijd contact opnemen met de vraag of er een afhaalmogelijkheid is. Dat gebeurt regelmatig, is er bijvoorbeeld een cateringopdracht dan kan er best wat extra gemaakt worden voor iemand die iets wil afhalen. Laatst belde bijvoorbeeld een klant met de vraag of er voor acht personen een maaltijd afgehaald kon worden voor een gezelschap dat voetbal kwam kijken, dat hebben we toen gecombineerd met de catering van een Thaise maaltijd. Schroom niet, app of bel en wij kijken wat we kunnen doen; zeker als een maaltijd niet warm hoeft te zijn, is er vaak wat mogelijk.

Aanvulling: inmiddels zijn er afhaaldagen – onder voorbehoud van grote opdrachten – ingepland voor de rest van het jaar, altijd op dagen aan het eind van de week. Houd de site in de gaten en de appjes via de verzendlijst. Wilt u op de lijst? Stuur dan uw telefoonnummer via whatsapp, het formulier of e-mail en voeg De Groene Keuken ook toe aan uw contacten. U ontvangt dan een appje als er afhaalaanbod is. Het dus puur om een verzendlijst, niet om een appgroep waarin men kan reageren op elkaar of zo.

De Groene Lounge: een nieuwe ruimte!

Achter De Groene Kamer ligt een ruimte die nu vooral dient als opslag van stoelen en tafels. Een beetje zonde, omdat er ook nog een flink magazijn is. Die kamer wordt de komende tijd aangekleed en ingericht en wordt een gezellige lounge, een beetje in Arabische stijl. Daar kunnen vanaf het najaar groepen tot pakweg tien personen genieten van lekkere mezze (kleine gerechtjes en hapjes), relaxt van af de bank of zitzak. Denk aan een soort ‘high tea’. Hopelijk vlot de inrichting een beetje, er zullen toch nog wel wat aanpassingen nodig zijn zoals de aanleg van ventilatie. Als de kamer gereed is wordt dat aangekondigd in de nieuwsbrief.


Afval

De Groene Keuken probeert zo weinig mogelijk te verspillen. Toch is er vaak snij-afval en lukt het helaas ook niet altijd om alle verse ingrediënten op te maken voor ze niet meer bruikbaar zijn. Tot een halfjaar geleden gingen kruiden en veel groenteresten vaak naar onze cavia’s – behalve koriander, daar vonden ze niets aan – maar die zijn inmiddels overleden. Gelukkig kon Wendy van Op ’t Maxend alles gebruiken voor haar varkens, tot helaas duidelijk werd dat het niet toegestaan is die met afval te voeren (zij wil uiteindelijk het vlees van deze – veel vrije ruimte hebbende! – varkens gaan verkopen, daarom mag dat niet). Nu gaat het afval naar de composthoop van de volkstuinen van D’n Hof aan de Hoevenseweg en is het zo alsnog van nut. Ineke de Wilt haalt het een of twee keer per week op bij De Groene Keuken. Vanaf deze plaats een welgemeend dankwoord: shout out voor Ineke!


Afhaalpunten duurzame boeren

Nog steeds kunnen producten afgehaald worden bij De Groene Keuken van de volgende lokale producenten: BoerInNatuur (zuivel, muesli, vlees, soms ook vruchten), Bram’s Hofke (biologische groente), Op ’t Maxend (geitenzuivel, jam etc), Hoeve de Heivelden (appels in het seizoen, eieren). Kijk eens rond op de websites van deze aanbieders, alles wat je daar kunt bestellen kun je in principe laten neerzetten bij De Groene Keuken. Op vrijdagen kan dit opgehaald worden, in overleg ook op andere dagen. Er is een sleutelkastje geplaatst, waardoor je er ook in kunt als er niemand aanwezig is (dan moeten we uiteraard wel even kennisgemaakt hebben). Je hoeft daarvoor niet rond te dwalen in De Groene Keuken, het ‘winkeltje’ direct achter het gevelraam is de afhaalplek waar ook een koelkastje en vriezertje staan, zodat de producten indien nodig gekoeld of ingevroren kunnen worden.


Een kijkje achter de schermen deel 2: catering

Bij De Groene Keuken worden maaltijden voor catering besteld voor kleine en grote groepen, van pakweg tien personen tot honderd. Met elke klant wordt op maat afgestemd wat een geschikt aanbod is voor het betreffende gezelschap en budget. Onlangs verzorgden wij bijvoorbeeld een maaltijd van soep met stokbrood en lekkere smeerseltjes, en belegde sneden brood voor een innovatieve biologische kippenhouderij, waar een open dag werd gehouden. De boer verwachtte 40 personen, maar twee dagen voor de opdracht bleek dat er wel 60 mensen zouden komen. De soep moest nog gemaakt worden, dus geen probleem. Dus stonden de twee grootste pannen die wij hebben op het vuur met daarin een licht pittige, goedgevulde en voedzame harrira, een Marokkaanse soep op basis van onder andere tomaten en gevuld met kikkererwten en linzen. Bij Onze Bakkerij aan de Pastoor Spieringsstraat haalden wij vier soorten (volkoren, meergranen spelt, wit en olijf) heerlijk desembrood dat daar ambachtelijk wordt bereid. Dat werd op verschillende manieren belegd, wat een heel karwei is dat zo kort mogelijk van tevoren moet gebeuren, omdat brood er natuurlijk niet lekkerder op wordt naarmate het belegd en wel ligt. Het besmeren met o.a. muhammara (spread van paprika en noten) en vervolgens beleggen met plakjes kaas en een plukje ingelegde ui en wat rucola, en een ander deel met hummus en gebakken schijfjes aubergine, werd dan ook een ware race tegen de klok. Gelukkig was alles dat mee moest – soepkommen, bestek, borden, klaptafel, servetten, plank en broodmes, mandjes enzovoort – eerder die middag al in de auto gezet. Met wat hulp werden de soepketels gevuld en de broodsneden geteld en ingeladen.
Ter plekke bij de kippenhouderij alles uitladen en uitstallen, ook een heel karwei. Er vormde zich al snel een lange rij bij de grote tafel die men voor de maaltijd had bedacht. Een beetje bezorgd vroeg ik me af of er genoeg zou zijn. Gelukkig wel, het bleek dat een flink deel van de mensen achteraan in de rij inmiddels voor een tweede ronde aan het wachten was, want men vond alles zo lekker. Een vrouw – een collega-cateraar, zo bleek – omschreef de soep zelfs als ‘goddelijk’ en schepte tot vier keer opnieuw op. Kijk, daar doen we het voor.
De rondleiding op de boerderij had kennelijk hongerig gemaakt, want zelfs ál het brood en ook de reservestokbroden gingen op, terwijl daar vaak veel van overblijft.

Het weer opruimen en in de auto laden van alle spullen na afloop ging vlot, lege ketels zijn niet zwaar en de grote platte manden kunnen zonder brood erop prima opgestapeld worden. Wat restte was… de enorme afwas. Door alle drukte moest die een paar dagen wachten, wat niet heel fris was maar wat niet anders kon. Inmiddels staat alles weer schoon te blinken, met dank aan Tina! Nu alleen de rekening nog sturen, ook belangrijk 😉

Dat je als ondernemer voor onverwachte verrassingen komt te staan, ook bij catering, is onvermijdelijk. Soms zijn die onaangenaam. Een camping waar wij in de vakanties elke week cateren, heeft een nieuw bestelsysteem dat de klanten blijkbaar niet goed weten te vinden. Want waar er vorig jaar steeds veel bestellingen waren, is dat nu gedecimeerd. Hopelijk wordt dit opgelost en komen er volgende maand weer volop bestellingen.

Vakantie

Wij hebben vakantie van 28 juli tot en met 16 augustus. We wensen u allemaal een heerlijke zomer en indien van toepassing een fijne vakantie, tot gauw!!!
 

zomer-eten-01725529739.jpg