Nieuwsbrief lente 2024
Beste lezers van deze nieuwsbrief,
De lente komt eraan, dat is overal te ruiken, voelen en zien. Dat gaat gelukkig toch gewoon door ondanks oorlogen, klimaatcrisis, moord en doodslag en noem het allemaal maar op. Wat kun je doen? Wat in elk geval goed afleidt is een gezellig avondje bij De Groene Keuken, waar je gezond, duurzaam en vooral lekker eet!
Aanschuifavonden - donderdag 22 februari en zaterdag 23 maart
Aanstaande donderdag is er weer een aanschuifavond. De rode draad is deze keer 'appels'. Want je weet het: an apple a day keeps the doctor away. Er worden biologische appels uit de streek gebruikt. Er zijn nog plekken vrij! Aanmelden kan tot woensdag 14.00 uur.
Deur los vanaf 18.00 uur, aanvang diner 18.30 uur.
Vier gangen, kosten 26,50 euro, Drankjes op zelfbediening voor schappelijke prijzen. Overgevoeligheden graag zeker twee dagen van tevoren doorgeven (ook als je al eerder te gast bent geweest, mede vanuit de AVG wordt daar geen lijst van bijgehouden).
Workshops
Er zijn veel workshops gepland in het eerste halfjaar van 2024. Alleen de workshops waar je individueel op kunt inschrijven staan op de site (de meeste workshops worden geboekt door gezelschappen). Voor die via Social Deal zijn slechts hier en daar zijn nog wat plaatsen vrij. Je kunt altijd bij mij informeren of er nog ruimte is, vaak kunnen er nog een of twee personen aansluiten.
Voor de workshop Vé-ga je mee? van De Groene Keuken zelf zijn nog veel plaatsen vrij. Het blijft lastig om open workshops zonder het netwerk van Social Deal of de Volksuniversiteit gevuld te krijgen. Dus: roep vooral overal dat workshops bij De Groene Keuken zo leuk zijn én niet duur (vergeleken bij concurrenten).
Komt dat zien: Aubergine!
Nieuw is de workshop auberginebereidingen. De aubergine, in het Engels ook wel eggplant genoemd. Ik heb jonge, witte aubergines zien hangen bij een pompoenkwekerij, inderdaad net eieren aan een steel! Wat mij betreft is de aubergine een van de allerlekkerste groente, je kunt er zo veel kanten mee op! Ik hoor regelmatig dat mensen er niet van houden, vaak hebben ze dan een keer niet goed bereide aubergine gegeten; dan is hij taai en stroef en dat is inderdaad alles behalve lekker. Tijdens deze workshop worden - afhankelijk van het aantal deelnemers - minimaal zes gerechten met aubergine bereid. Datum: donderdag 16 mei 2024, aanvang 17.30 uur.
Alvast wat weetjes: je kunt aubergines heel goed rechtstreeks in het vuur roosteren. Boven of op de gaspit, de barbecue of een kampvuur. Paar keer inprikken en zwart laten blakeren, afkoelen, voorzichtig pellen en het dan rokerig smakende vruchtvlees verder verwerken in bijvoorbeeld een baba ganush (Arabische spread). Je aubergine wordt ook binnen enkele minuten superzacht in... de magnetron! Paar gaatjes erin prikken, in een magnetronschaal leggen, 6 minuten op vol vermogen en gaar is hij. Heel gemakkelijk verder te verwerken in bijvoorbeeld vegetarische polpette (Italiaanse balletjes).
Afhalen
Aanstaande vrijdag 23 februari is het stamppotdag bij De Groene Keuken! Bijzondere hetebliksem van biologische aardappel, appel, pastinaak en ui, met een pittige topping en huisgemaakte bonenburgertjes. Zie de site voor meer informatie en bestellen (dit kan t/m donderdag 21.00 uur).
Catering
De Groene Keuken krijgt steeds meer aanvragen voor catering. Inmiddels is het aanbod op schrift gesteld, voorzien van prijzen. Dit is niet in beton gegoten, het wordt regelmatig aangevuld. Wil je het aanbod ontvangen? Stuur een mailtje, dan komt het naar je toe.
Een blik in de Keuken
Er komt veel kijken bij het runnen van De Groene Keuken. Ik zal in de nieuwsbrieven zo nu en dan een inkijkje geven. Deze keer: het geven van een workshop. Het is een flinke tekst, lezen is niet verplicht hoor ;-)
Deelnemers aan een workshop zien in feite maar een klein stukje van wat er allemaal aan te pas komt. Een workshop begint met een idee, een thema. Vervolgens komt het kiezen en/of ontwikkelen van recepten en het proefkoken (en dus ook weer aanpassen) daarvan. Dan moet een recept nog uitgewerkt worden in tekst. Ook het overnemen van een recept van iemand anders vraagt alsnog veel tijd, het moet in ongeveer dezelfde stijl en werkwijze in de workshopbundel komen, met passende foto's erbij. De gerechten in een workshop moeten bij elkaar passen qua type, smaak, kleur, textuur en voedingswaarde, maar ook wat betreft bewerkelijkheid en bereidingstijd. Lang niet alle prachtige recepten lenen zich voor een workshop.
Is de inhoud van de workshop klaar, dan moet deze ook nog aan de man gebracht worden. Gezelschappen die als groep boeken, zijn wat dat betreft het 'gemakkelijkst'. Voor workshops op individuele inschrijving moet heel veel reclame gemaakt worden, en dan nog zijn ze lastig vol te krijgen. Daar is een netwerk als Social Deal beter geschikt voor, binnen enkele dagen zijn zó 150 plaatsen gereserveerd. Dat is geweldig, maar heeft natuurlijk wel een prijs. Social Deal bedingt dat je een fikse korting moet geven op de reguliere prijs en van die uiteindelijke prijs gaat ook nog 35% naar Social Deal. De naamsbekendheid die het oplevert is echter onbetaalbaar, vanuit de deelnemers aan de workshops vloeien veel andere opdrachten voort. Het maakt echter ook dat voor workshops via Social Deal geen budget is voor assistentie en afwashulp, maar de deelnemers zijn altijd welwillend om de handen zelf uit de mouwen te steken. Gelukkig maar, want een volledige afwas inclusief opruimen na een workshop is in je eentje vier tot vijf uur werk.
Vooraf moeten natuurlijk ook de boodschappen gedaan worden. En, altijd de grootste uitdaging, de keuken - die buiten de workshops om gewoon de werkplaats is - op tijd schoon en klaar voor de workshop: alle ingrediënten wegzetten die voor die betreffende workshop niet nodig zijn, alle werkbanken schoon, vloer gezogen en gedweild, alle afwas weggewerkt. Koffie zetten, thee zetten, lekkers klaarzetten, recepten op orde en ingestoken in plastic hoesjes voor tijdens het koken, De Groene Kamer op orde, drankjes in de koelkast aanvullen, doekje over de wc's... Het klaarzetten van alle ingrediënten inclusief benodigd materiaal per recept is altijd mijn ideaal, maar dat lukt slechts een enkele keer. Gelukkig kunnen de deelnemers ook prima zelf hun ingrediënten bij elkaar zoeken.
De workshop zelf duurt tussen vier en vijf uur. Als de mensen voldaan naar huis zijn, is de afwas van de maaltijd na het koken er nog voor mij. Daar heb ik dan meestal geen puf meer voor. Ik zorg dat de werkbanken en de fornuizen schoon zijn, de restanten uit de schalen gaan en zet servies dat moet weken in het water. De rest is voor de volgende dag.
Reken zelf maar uit hoeveel uur er gaat in het geven van een workshop ;-)
Het geven van een workshop voelt soms als het geven van een voorstelling. De voorbereiding, soms wat plankenkoorts, vijf uur achter elkaar 'aan staan', het valt niet altijd mee maar het geeft mij heel veel energie en voldoening. De mensen zijn vrijwel altijd erg enthousiast. Heel af en toe is er kritiek en ook al is dat nog geen procent van alle deelnemers, het lijkt zwaarder te wegen dan die meer dan 99% lovende reacties. Ook dat zullen bijvoorbeeld theatermakers herkennen; die éne rotrecensie overschaduwt al die prachtige. Ach ja, het hoort er allemaal bij. Als alle gerechten staan uitgestald op de lange tafel in De Groene Kamer en de mensen uitroepen dat het er prachtig uitziet en ze even later heerlijk zitten te genieten, weet ik weer: hier doe ik het voor! Op naar de volgende workshop!
(op de foto: de tafel na het koken gisteravond, Indiase en Vedische gerechten)
Groene groetjes,
Ylse.