Buongiorno a tutti - nieuwsbrief eind 2024

Buongiorno a tutti, goedendag allemaal!

(helaas worden foto's niet meegekopieerd bij het plaatsen van de nieuwsbrief in deze nieuwsberichten)

Een begroeting op z'n Italiaans, want in oktober was ik daar op reis voor culinaire inspiratie. En die heb ik ruimschoots opgedaan!

           


30 november: La Cucina Verde (aanschuifavond Italiaans)

Voor de aanschuifavond van zaterdag 30 november zijn nog wat plaatsen vrij. Wees er snel bij, want je wilt echt proeven wat ik in Italië aan nieuwe ideeën heb opgedaan! Er wordt een volledig menu geserveerd zoals men dat in Italië kent: antipasti (voorgerechtje/hapje), primo (een 'zetmeelcomponent' zoals pasta of risotto), secundo (normaal gesproken vlees of vis, maar bij De Groene Keuken uiteraard een heerlijk vega gerecht) met wat contorni (bijgerechten zoals gegrilde groenten) en tot slot dolce (nagerecht). Om het echt af te sluiten naar wens een kopje koffie met chocolaatje en/of een limoncello. Dit alles voor slechts EUR 28,50.

De Italiaanse keuken wordt gekenmerkt door het gebruik van eigenlijk heel weinig ingrediënten per gerecht - meestal maar vijf - die wel uitstekend van kwaliteit zijn. Kom deze smaken proeven!

   


Olijfolie van Triptoscane
In Toscane was ik samen met acht andere Nederlanders te gast bij Vincent en Osvaldo van Triptoscane. Zij organiseren activiteiten in onder meer Toscane, zoals de kookmidweek waar ik aan heb deelgenomen. Elke dag was er een leuk en inspirerend programma (zoals een bezoek aan een pastafabriekje, olijfoliemolen, wijnproeverij, biologische kaasmakerij/boerderij en prachtige plaatsjes) en aan het eind van elke middag begon de kookworkshop onder leiding van chef Frederico. Met zijn tienen (inclusief de chef) in de gewone huishoudelijke keuken in de villa waar we verbleven was wat vol, maar het ging prima. Dus mensen, ik weet weer dat de kookruimte bij De Groene Keuken (ongeveer 45 vierkante meter) echt groot genoeg is! In december heeft de gemeente vijf workshops voor steeds zestien personen tegelijk geboekt, daartoe wordt de kookruimte wel een beetje aangepast (grote tafel eruit, extra werkbanken erin). Mocht je nog iemand weten die graag afwast en wat bij wil verdienen, heel erg welkom! (vooral op 2-3-4 december vanaf omstreeks 19.00 uur, uurtje of drie werk)

             

Nu dan de olie. Onderdeel van de kookmidweek was een proeverijtje van olijfolie. Onder leiding van Vincent proefden we drie oliën, die duidelijk in smaak verschilden. Vincent lichtte toe hoe je een goede olie kunt herkennen: op het etiket dient de herkomst (liefst zo specifiek mogelijk) te staan, het moment van oogst en het moment van bottelen. De olie wordt bij voorkeur gefilterd (gebeurt met goede olie vrijwel altijd) en in een donkere fles gebotteld om kwaliteitsverlies door lichtinwerking te voorkomen. De heren van Triptoscane selecteren elk jaar een goede olie en verkopen die in Nederland in december. Niet goedkoop, wel gegarandeerd echt superkwaliteit. Deze olie wil je mensen, ook hartstikke leuk als  (relatie)geschenk voor kerst! Nu te koop via de site van Triptoscane en in de week van 16 december op te halen bij De Groene Keuken. (het kan zijn dat je die optie nu nog niet vindt op hun site, maar stuur er dan een berichtje bij dan komt het helemaal goed)
Zie de website: www.triptoscana.com Daarop vind je ook de webshop voor de olijfolie (en natuurlijk ook informatie over de andere activiteiten van de heren)

Hieronder een afbeelding van de flesverpakking van 500 ml, de olie is ook te koop in mooie blikken van 1 en 2 liter. 

     
Afhalen maaltijden
De trouwe nieuwsbrieflezers kennen inmiddels mijn worsteling met het aanbod van afhaalmaaltijden. Het is een grote wens om hier meer mee te doen en de plannen zijn er steeds, maar De Groene Keuken mag zich verheugen in een grote belangstelling voor catering en workshops en die gaan voor de toch altijd qua bestellingen onzekere afhaaldagen. De agenda is voor de rest van het jaar vol. Ik draai het daarom voorlopig om: wil je op een bepaalde dag iets bestellen, neem dan zelf contact op. Vaak is er wel iets mogelijk in combinatie met bijvoorbeeld een cateringopdracht. Nee heb je, ja kun je krijgen, zogezegd. En aangezien nee zeggen achteraan in de rij staat bij De Groene Keuken zou ik zeggen: gewoon vragen! (komend weekend kan het in elk geval niet, van donderdag tot en met zondag is er hier een ware marathon gaande, met vier dagen intensieve catering voor drie klanten)


Zo lieve mensen, dat was het weer voor nu. Als er deze maand nog ergens tijd over is komt er nog een nieuwsbrief, waarin ik zal vertellen of ik de marathon die overmorgen start heb kunnen uitlopen én deel ik een simpel maar o zo lekker recept uit la cucina verde!

Arrivederci!!!

Ylse van Lanen,
De Groene Keuken.

 


 

 

Origineel weergeven